23 Nisan

  1. 23 Nisan 1920. Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Mecilisinin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir.
  2. 23 Nisan 1924. Atatürk’ün ’23 Nisan’ın bayram olarak kutlanması kararını aldığı tarihtir.
  3. 23 Nisan 1929. Atatürk’ün bu bayramı çocuklara armağan ettiği tarihtir. Dünya üzerinde çocuklara armağan edilen ilk bayramdır.


Tüm bunları madde olarak yazmamın bir nedeni var. Bu 3 maddeyi hangi siteye girerseniz bulabilirsiniz. Elinizin altında olan internetin sonu gelmeyen okyanusunda bunlara ek olarak pek çok bilgi de elde edebilirsiniz elbette. Ancak şu anımıza tarihi değer açısından kesin bilgilerle bakabilmek internet üzerinden bile imkansız.

Birkaç gün önce tarih açısından çok önemli sayılabilecek, belki kitaplarda gösterilecek bir döneme tanıklık ettiğimizi düşündüm . Çünkü 2020 farklı ve zor bir yıl oluyor. İtiraf etmem gerekirse kitaplarda okuduğumuz şeylere şu an tanıklık etme düşüncesi ilk başta tüylerimi ürpertti.

Hepimizin elimizden geldiğince –ciddi ihtiyaçlar dışında- dışarı çıkmadığı şu dönemde çok yoruluyoruz. Bu yorgunluğumuz psikolojik bir yorgunluk aslında. İlk defa bu denli bilmediğimiz bir şeyle savaşmak zorunda kalmak hepimizin moralini bozuyor. Anlayabiliyorum. Üstelik sokaklarda eğlenerek, marşlar şarkılar söyleyerek geçirdiğimiz bir bayramı evde geçireceğimiz düşüncesi hepimizin gözlerini doldurdu. Hatta yumruk yemekten farksızdı, biliyorum.

Ama yine de vazgeçmedik alışkanlıklarımızdan. Sokağa çıkamıyorsak, yürüyemiyorsak, özgürce dolaşamıyorsak, seslerimiz yankılansın dedik. Aynı saatte tüm Türkiye balkonlarından marşlarla, şarkılarla kutladı bayramını. Her bayramda olduğundan biraz farklıda olsa yine saygı duruşunda durduk balkonlarımızda, camlarımızda. Farkında değildik ama içimizdeki çocuğu eğlendirdik, moral depoladık. Güldük, eğlendik. Birbirimize umut olduk. Seslerimizle, coşkumuzla ‘güzel günler bizim hakkımız’ dedik.

Umut ediyorum ki 19 Mayıs da her zaman olduğu gibi yine sokaklarda oluruz. Gönül rahatlığıyla birbirimize sarılır ve bayramımızı yine birlikte kutlarız.

Bugün birbirimize nasıl destek ve moral olduysak bozmadan devam edelim olur mu? Gerekmedikçe evden çıkmayalım, çıktıysak dikkat edelim. Sonra her şeyi el birliğiyle bitirdiğimizde bunu da kutlayalım sokaklarda.

Hepimizin bayramı çok güzel kutlu oldu! İyi ki varız. Tüm dertleri ve sıkıntıları geride bırakacağımıza olan inancımız hiç kaybolmasın. Güzel günler göreceğiz.

(23 Nisan 2020 tarihinde yazılmış bir yazımdır.)

-Tethys


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Smeraldo Çiçeği Efsanesi

Herkül Kulesi Efsanesi

Ahmed Arif & Leyla Erbil